Gladsaxe Viseforening fylder 45 år

45 år med sang? Det lyder som den rene vitaminindsprøjtning, hvis man altså går rundt med en lille sanger i maven, og det er der altså rigtig mange der gør, i hvert fald når man ser på antallet af medlemmer i Gladsaxe Viseforening, men mere om det senere.

Den 7. septemper 1971 var der en annonce i Søborg Avis (som det hed dengang), og der indbød man til en viseaften. Det var Foreningen Musisk Fritid der var startet af Bendt Nielsen og som inviterede til en ”uhøjtidelig viseaften”

Resultatet blev, at der den 12.november 1971 blev stiftet en ny forening som kaldte sig ”De Musiske i Gladsaxe”. Bendt Nielsen blev valgt som den første formand, og det forblev han

de næste 25 år!

Efter et par år skiftede foreningen navn til ”Vise og Folkemusikforeningen i Gladsaxe”. Det blev så igen senere forkortet til det vi i dag kender som ”Gladsaxe Viseforening”.

De første år holdt foreningen til på Gladsaxe Hovedbibliotek, senere flyttede man til Skovbrynet. Da Gladsaxe Kommune solgte Skovbrynet, måtte foreningen finde nye lokaler, og det blev i det gamle Aktivcenter på Telefonvej 7, men igen måtte man flytte til nye lokaler.

I 2005 lejede Gladsaxe Kommune sig ind i den nedlagte Telefonfabrik Telefonvej 8, og foreningerne fra Telefonvej 7 kunne flytte ind i de nyistandsatte lokaler i Aktivcentret, Telefonvej 8. -, og herfra virker foreningen så nu. Og her er foreningen rigtig glade for at være, ingen tvivl om det. Det eneste minus er adgangsforholdene til Telefonfabrikken, for mange af de ældre medlemmer er det lidt besværligt at komme dertil. Og når man i vintermånederne skal hjem - ofte sent om aftenen - så er der altså meget mørkt, og det er ikke kun de ældre, der synes det. Måske værd at overveje for ledelsen på Telefonfabrikken.

Gladsaxe Viseforening har i dag ca. 100 medlemmer, og det er trofaste medlemmer, for til hver sangaften møder ca. 78 % af medlemmerne op, det siger lidt om glæden ved at synge, enten man synger fællesviser eller der er tale om solosang. Det er nemlig sådan, at hvis et medlem har lyst til at synge en vise ,der måske betyder meget for vedkommende, så kan man få lov til at synge den for foreningen. Og...det er der altså rigtig mange der benytter sig af.

Foreningen starter i år den 22. september. Og man starter altid en ny sæson med en høstfest. Medlemmerne medbringer selv en madkurv som man så spiser sammen. Så hygger man sig sammen og får lige vendt i luften, hvad der er sket hen over sommeren, og bagefter skal der

synges.

En fast tradition i foreningen er, at man altid starter møderne med den samme velkomstsang,

skrevet af Kurt B. Sørensen. Som formanden siger: det er så godt med traditioner, dem har vi for lidt af.

Hver viseaften har et emne, det kan være den føromtalte høstfest, så er det 150 året for Jeppe Åkjærs fødsel i år, så er der viser skrevet af ham, det kan være filmmusik osv. osv., man spreder sig meget, til stor glæde for medlemmerne. 

Gladsaxe Viseforening går meget ind for at vi i Danmark skal bevare vores sangskat, for det er vigtigt at den ikke går i glemmebogen. 

Sangaftenerne foregår hver anden uge, og ugen forinden er der øvedag, hvor den kommende

uges program gennemgåes og øves. Her er alle velkommen, også ikke-medlemmer, og det kunne jo være, at hvis man kom til sådan en øveaften blev så begejstret at man blev hængende og meldte sig ind i foreningen. Det er i hvert fald hvad formanden Leif Mortensen håber og ønsker, for som alle andre foreninger vil man meget gerne have flere yngre medlemmer, et ønske han deler med rigtig mange andre foreninger i Gladsaxe.

Og mens vi er ved det, foreningen søger også yngre musikere, bl.a. en til at passe lydanlægget

(mixerpult). Det kunne jo være der var et ungt menneske, der havde lyst til at prøve kræfter med det. Hvis der er nogen der har interesse i at prøve, så kontakt endelig formand Leif Mortensen, tlf.45872792 eller på mail leif_mortensen @compaqnet.dk

For at være medlem i Gladsaxe Viseforening betaler man kun kr. 225/årligt. Medlemmerne kommer ofte langvejs fra, foreningen har medlemmer fra Brønshøj, Østerbro, Hellerup, Lyngby, ja, der er såmænd også et par medlemmer fra Nordsjælland.

Jo, man kører gerne for at få en glad aften med masser af sang, som flere medlemmer siger,”man helt høj når man går hjem fra sådan en aften.”

Vi i Kulturen i Gladsaxe ønsker Gladsaxe Viseforening tillykke med de 45 år og håber at alle i

bestyrelsen og alle medlemmerne fremover må have den samme begejstring for at synge til stor glæde for rigtig mange.

Kirsten Nejst

Del siden